Jak się baba uprze! Blat do kuchni. Domowy test aglomarmuru i kwarcogranitu.



Blat kuchenny jest najbardziej eksploatowanym elementem kuchennym. Warto, żeby był wykonany z wytrzymałego materiału. Wybierając blat do kuchni, powinniśmy zastanowić się czego oczekujemy / "chcę blat na lata", "wymienię sobie jak mi się znudzi", "lubię jak się starzeje z godnością - drewno, kamień naturalny"/ i jaką część budżetu chcemy na niego przeznaczyć. Przy dużej powierzchni blatowej cena materiału, obrobienia go przez wykwalifikowaną osobę, może przekroczyć cenę zabudowy kuchennej wraz ze sprzętami... serio!

Jaki mamy wybór / przegląd najpopularniejszych materiałów/:
- blat drewniany;
- blat laminowany;
- blat kompozytowy;
- blat ceramiczny np. spiek kwarcowy;
- blat konglomeratowy np. kwarcogranit, aglomarmur;
- blat kamienny np. marmur, granit.

O zaletach i wadach poszczególnych materiałów być może zrobię osobny wpis, bo jest tego sporo.
Dzisiaj chciałabym się skupić na dwóch rodzajach blatów, które planuję użyć w moim projekcie: blat z kwarcogranitu oraz blat z aglomarmuru.

Co to jest kwarcogranit?
Kwarcogranit to materiał, w którego skład wchodzi około 95% naturalnego zmielonego piasku kwarcowego oraz spoiwa w postaci żywicy epoksydowej zapewniającej bardzo dużą wytrzymałość na ściskanie, małą nasiąkliwość / odporne na plamy i zacieki, działanie kwasów/  oraz odporność na niskie i wysokie temperatury - do 140 °C.
Bardzo łatwo utrzymać go w czystości. Posiadają również właściwości antybakteryjne. Kwarcogranit stosować można bez ograniczeń, idealnie nadaje się jako materiał na blaty kuchenne, posadzki, elewacje, czy parapety.


Co to jest aglomarmur? 
Aglomarmur jest materiałem składającym się w 95% z naturalnego kruszywa marmurowego oraz w 5% z żywicy poliestrowej w charakterze spoiwa. Występuje w pełnej gamie kolorystycznej a jego jednolitość barwy pozwala na stosowanie na dużych powierzchniach. Dodatkowo aglomarmur daje możliwość tworzenia oraz powielania wzorów i kolorów, co jest jednym z jego podstawowych atutów w aranżacji i dekoracji wnętrz.
Dodam, że NIE jest to materiał polecany na blaty kuchenne z uwagi na sporą nasiąkliwość, małą odporność na zarysowania czy kwasy. W końcu to marmur i żywice. Jednak jest to materiał twardszy niż kamień naturalny, z uwagi na użycie żywic. Po zaimpregnowaniu jest odporniejszy na plamy. Nadaję się na parapety, schody, obudowy kominków. Czy nadaje się na blaty kuchenne?

Ja swoją próbkę poddałam testom. Jak wyszły badania - przekonacie się poniżej (: Ale zanim test, chciałabym Wam pokazać zestawienie próbek, z których będzie wykonany aneks kuchenny:



  • korpus i front szafek EGGER BIAŁY PORCELANOWY W1200 ST9 - warto zamówić próbkę lub obejrzeć dekor na żywo. Kolor na stronie producenta odbiega od oryginału. Jest to kolor typu off-white, brudna biel. /W zasadzie powyższa uwaga dotyczy każdego elementu. Oglądanie próbek w naturalnym świetle, sztucznym oświetleniu, w miejscu docelowym, na monitorze komputera - daje zupełnie inny efekt!/. Poniżej możecie zobaczyć dekor w przybliżeniu:
  •  obudowa wyspy kuchennej wykonana z obłej płyty budowlanej obłożona płytkami EQUIPE MASIA CREAM 7,5x30cm, układ pionowy;
  •  blat AGLOMARMUR CALACATTA;
  •  rękaw kuchenny - czyli okładzina ścienna za zlewozmywakiem - arkusze BLACHY MOSIĘŻNEJ;
  •  gałki / trudna decyzja/: uchwyt typu T od Rustykalne uchwyty , uchwyt mosiężny FABIO Bosetti Marella ;
  • zlewozmywak ceramiczny REGINOX BELFAST /wierna swojemu wyborowi sprzed roku, znalazłam miejsce dla niego w kuchni, nie w …łazience/;
  • - Leon Naturally Fast Food Londyn, archiwum prywatne -

  • podłoga MIKROCEMENT SAN MARCO odcień C614, wykończenie satynowe;

- TEST AGLOMARMURU -
Dziś dzięki uprzejmości PHU GRADOM  uzyskałam dostęp do próbek aglomarmuru. Właśnie tego, na który się uparłam! Jest to konglomerat o dość dużych odłamkach marmuru zatopionych w żywicy, niejednorodny. Przypomina marmurowe lastryko.

- aglomarmur Calacatta w dużym slabie -

Najlepszą testerką materiałów jest moja córka. Po kilku godzinach próbki w jej łapkach wiem, jakie właściwości fizyczne i chemiczne ma dany produkt (: Dziś postanowiłam pobrudzić konglomerat sama...


Do testów użyłam noży /również z ząbkami/, tarki oraz przypraw i płynów szczególnie brudzących - papryka, kurkuma i kawa. 



O ile plamy pod dłuższym czasie zmyłam bez problemu /kurkuma trochę opornie schodziła/, to nóż z ząbkami zostawił potworne rysy. / Ok! Znęcałam się nad biednym konglomeratem.. / 
Ale prawdziwe "Ojej" było podczas próby zmycia długopisu!


Długopis się zmył, a w zasadzie starł, dopiero po użyciu... papieru ściernego. Niestety, w miejscu tarcia zostały nieestetyczne matowe plamy. Dodam, że powierzchnia aglomarmuru jest polerowana. Zmatowienie powodują również kwasy np. z owoców cytrusowych. Jest też mniej odporny przypalenia powstałe na skutek odstawiania gorących naczyń tj. patelnie, garnki. Ale ten test jeszcze przede mną (:

Aglomarmur to "żywy" materiał. Decydując się na wykonanie z niego blatu kuchennego, powinnyśmy być świadomi, że zostaną na nim ślady naszego domowego "jestestwa". "Żywa" jest blacha mosiężna, którą zamierzam obłożyć ścianę za zlewozmywakiem. Będzie komplet (:
Kolejną wadą jest obróbka kamienia - w miejscu przewężeń np. ciętych otworów pod podwieszany/ nakładany zlewozmywak może pęknąć. Przewężenia pod otwór na baterię lub w/w zlewozmywak są specjalnie wzmacniane żyłami, aby takiej sytuacji zapobiec. Podobnie wzmacniane są blaty z naturalnych kamieni.
Niewątpliwie produkt ma wiele uroku. Poddając go okresowej impregnacji, powinien służyć nam lata. Jest też połowę tańszy niż kwarcogranit i o wiele tańszy od naturalnego kamienia. Po latach nie będzie nam szkoda go wymienić albo przerobić na coś innego -  idąc nurtem zero waste

- aglomarmur calacatta, zmatowienie powstałe po użyciu papieru ściernego -

Równolegle z testowaniem aglomarmuru, testom podlegał kwarcogranit z Technistone, Taurus Terazzo White o wykończeniu matowym oraz polerowanym. Nad nim też się zastanawiam - z uwagi na moje uwielbienie do LASTRYKO (:


- kwarcogranit Technistone/ pt8 interior design -

Tak jak się spodziewałam, kwarcogranit wypadł bezkonkurencyjnie i zajął pierwsze miejsce na podium. Jedynie nóż z ząbkami zostawił na próbce drobne ryski, po przetarciu niezauważalne.

Technologia powstania konglomeratu marmurowego a kwarcogranitu jest inna. To na pewno wpływa na trwałość danego produktu. W pierwszym przypadku produkt jest formowany i cięty na slaby. Kwarcogranity są prasowane pojedynczo, stąd ich większa wytrzymałość mechaniczna. Ponadto kwarcyt jest materiałem trwalszym niż opiłki marmurowe, z których wykonany jest aglomarmur. 
Zatem jeżeli zastanawiacie się nad odpornym i wytrzymałym blatem - polecam kwarcogranit. Jest wiele firm, które go produkują, nie tylko Technistone. Pytajcie w swojej okolicy.

Jeżeli tak jak ja, uwielbiacie żywe materiały - starzejące się z godnością. Nie straszne Wam niedomyte plamy po winie, miejscowe zmatowienie czy ślady po artystycznej działalności Waszych dzieci - polecam aglomarmur!


- moodboard aneks kuchenny/ pt8 interior design -


W pełni świadomi wad i zalet aglomarmuru - WYBRALIBYŚCIE GO DO SWOJEJ KUCHNI? Jestem ciekawa czy czytają to takie freaky jak ja?

Na koniec mój "pomocnik" w dzisiejszych testach. 


UZUPEŁNIENIE 
- test na odporność na wysoką temperaturę oraz sok z pieczonego buraka - 

Podczas przygotowywania obiadu przetestowałam odporność aglomarmuru na sok z buraków oraz wysoką temperaturę. Uparcie odstawiałam na swoją próbkę gorące garnki i patelnie. Konglomerat przejmował temperaturę naczyń, ale nie zmienił swojego wyglądu. Yes! 

Z burakiem poszło mu gorzej. Dodam, że próbka nie jest niczym impregnowana. Od wczoraj służy mi jako deska do krojenia - jeżeli używam noża bez ząbków, na powierzchni nie pozostają żadne ślady. Wracając do buraka -  w miejscu gdzie znajdowało się kruszywo z marmuru powstały przebarwienia /widoczne poniżej na foto/. 
I co? Testuję dalej (:

Trzymajcie się! 
Magda

1 komentarz:

Copyright © PT8 , Blogger